Skip to main content

Ad Code

Rakiplerin Anahtar Kelimeleri Nasıl Bulunur: İpuçları ve Araçlar

Nedenini merak ediyorum rakipler neden daha üst sıralarda yer alıyor?

Rakiplerinizin SEO başarısının sırrı, hedeflemek kadar basit olabilir.

Bu anahtar kelimeler rakipleriniz için başarılı olduğundan, sizin için de değerli olma ihtimalleri yüksektir.

Bu makalede, kendi SEO stratejinizi yönlendirebilmeniz ve SERP’lerde rakiplerinizden potansiyel olarak daha iyi performans gösterebilmeniz için rakiplerinizin anahtar kelimelerini bulmanın en etkili ve basit yollarını keşfedeceğiz.

Rakip Anahtar Kelime Analizinin Faydaları

Rakip anahtar kelimeler rakiplerinizin içeriklerinde organik olarak veya ücretli reklamlar aracılığıyla SERP’lerde üst sıralarda yer almak için hedeflediği arama terimleridir.

Rakiplerinizin güvendiği arama terimlerini toplamak size şu konularda yardımcı olabilir:

1. Anahtar Kelime Boşluklarını Belirleyin ve Kapatın.

Rakiplerinize trafik çeken yüksek sıralamalı anahtar kelimelerin listesi, şu anda kaçırdığınız değerli arama terimlerini içerebilir.

Bu anahtar kelime boşluklarını kapatmak için mevcut içeriğinizi bu anahtar kelimelerle optimize edebilir veya bunları yüksek trafik potansiyeline sahip yeni içerik oluşturmak için ilham kaynağı olarak kullanabilirsiniz.

2. Pazar Trendlerine ve Müşteri İhtiyaçlarına Uyum Sağlayın.

Rakiplerinizin içeriği optimize ettiği anahtar kelimelerde bir değişiklik olduğunu fark edebilirsiniz. Bu, pazar eğilimlerinin veya müşteri beklentilerinin değiştiğinin bir işareti olabilir.

Ortaya çıkan trendlere atlamak ve içerik stratejinizi buna göre ayarlamak için bu anahtar kelimeleri takip edin.

3. Görünürlüğü ve Sıralamayı Geliştirin.

Rakiplerinizin yüksek sıralamadaki anahtar kelimelerini ve sayfalarını analiz etmek, onların kazanma kalıplarını (örneğin, içerik formatı, kullanıcı amacına odaklanma, güncelleme sıklığı vb.) belirlemenize yardımcı olabilir.

Bu taktikleri web sitenize nasıl uyarlayacağınızı ve daha yüksek SERP konumlarına nasıl ulaşacağınızı öğrenmek için rakipleriniz için neyin işe yaradığını (ve nedenini) inceleyin.

Rakiplerinizin Anahtar Kelimelerini Nasıl Belirlersiniz?

Rakiplerin içeriklerinde kullandıkları anahtar kelimeleri bulmanın birçok yolu vardır. En popüler seçeneklerin artılarını ve eksilerini tartalım.

SE Sıralamasını Kullan

SE Sıralaması benzersiz veri öngörüleri sunan eksiksiz bir araç setidir. Bu bilgiler SEO profesyonellerinin başarılı SEO kampanyaları oluşturmasına ve sürdürmesine yardımcı olur.

Platformun ajanslara ve şirket içi SEO uzmanlarına sunduğu avantajların listesi:

  1. Devasa veritabanları. SE Ranking, web’in en büyük anahtar kelime veritabanlarından birine sahiptir. 188 bölgede 5 milyarın üzerinde anahtar kelimeye sahiptir. Ayrıca veritabanlarındaki anahtar kelime sayısı da sürekli artıyor.
  2. Güvenilir veri. SE Ranking, anahtar kelime verilerini toplar, analiz eder ve temel SEO ölçümlerini doğrudan kendi özel algoritmasından hesaplar. Platform ayrıca GSC verileriyle %100’e kadar eşleşen yapay zeka destekli trafik tahminlerine de güveniyor.

Sonuç olarak, SE Sıralaması artık web sitesinin backlink profilini, otoritesini ve SERP rekabetçiliğini dikkate alarak anahtar kelime zorluğuna ilişkin son derece doğru hesaplamalar yapıyor. Bu, kendi web sitenizin veya sayfanızın belirli bir sorgu için SERP’lerin en üstünde yer alma olasılığının ne kadar olduğunu görmenizi kolaylaştırır.

  1. Geniş özellik seti. Rekabetçi (ve anahtar kelime) araştırma yapmanın ötesinde, bu aracı aynı zamanda anahtar kelime sıralamalarını izlemek, web sitesi denetimleri gerçekleştirmek, sayfa içi optimizasyonun tüm yönlerini ele almak, yerel SEO kampanyalarını yönetmek, içeriğinizi arama için optimize etmek ve çok daha fazlası için de kullanabilirsiniz.
  2. Para için büyük değer. Araç, makul bir fiyata cömert veri limitlerine sahip birinci sınıf özellikler sunar. Bu, işlevsellik ve uygun fiyat arasında seçim yapma ihtiyacını ortadan kaldırır.

Şimdi rakiplerinizin hem organik arama hem de ücretli reklamcılık için hedeflediği anahtar kelimeleri keşfetmek için SE Sıralamasını nasıl kullanabileceğimizi inceleyelim.

Bir bölge seçin ve tıklayın Analiz et Bu web sitesinin analizini başlatmak için.

Hedefinize bağlı olarak şu adreslerden birine gidin: Organik Trafik Araştırması veya Ücretli Trafik Araştırması soldaki gezinme menüsündeki sekme.

Burada tahmini organik tıklamalar, toplam anahtar kelime sayısı, trafik maliyeti ve geri bağlantılarla ilgili verileri görebileceksiniz.

Bu sayfayı aşağı kaydırdığınızda, arama hacmi, anahtar kelime zorluğu, kullanıcı amacı, anahtar kelimeler tarafından tetiklenen SERP özellikleri, sıralama konumu, analiz edilen anahtar kelime için URL sıralaması ile birlikte web sitesinin sıralandığı tüm anahtar kelimeleri içeren bir tablo göreceksiniz.

Resim SE Ranking tarafından oluşturulmuştur.
Resim SE Ranking tarafından oluşturulmuştur.

Dahası, araç, rakiplerinizin sıralamada yer aldığı ancak sizin bulamadığınız anahtar kelimeleri bulmanıza olanak tanır.

Bunu yapmak için şuraya gidin: Rakip Karşılaştırması sekmesine tıklayın ve karşılaştırma için en fazla iki web sitesi ekleyin.

İçinde Eksik sekmesinde mevcut anahtar kelime boşluklarını görebileceksiniz.

Platformun pek çok avantajı olsa da dikkat edilmesi gereken bazı dezavantajları da var:

  1. Bazı özellikler için daha yüksek fiyatlı planlar gerekir. Örneğin, anahtar kelimelere ilişkin geçmiş veriler yalnızca Pro ve İş planı kullanıcıları tarafından kullanılabilir.
  2. Veriler yalnızca Google ile sınırlıdır. SE Ranking’in Rakip Araştırma Aracı yalnızca Google için veri sağlar.

Google Anahtar Kelime Planlayıcı’yı kullanın

Google Anahtar Kelime Planlayıcı rakiplerinizin ücretli anahtar kelimelerini bulmak için kullanabileceğiniz ücretsiz bir Google hizmetidir.

Bu aracın rekabetçi anahtar kelime analizi açısından sunduğu avantajların listesi aşağıda verilmiştir:

  1. Serbest erişim. Anahtar Kelime Planlayıcı’nın kullanımı tamamen ücretsizdir, bu da onu SEO’ya yeni başlayanlar ve sınırlı bütçeye sahip işletmeler için mükemmel bir seçenek haline getirir.
  2. Temel anahtar kelime verileri. Araç, belirlenen her anahtar kelime için arama hacmi, rekabet ve önerilen teklif fiyatları gibi temel SEO ölçümlerini gösterir.
  3. Anahtar kelime sınıflandırması. Anahtar Kelime Planlayıcı, anahtar kelimeleri farklı gruplar halinde düzenlemenize olanak tanır; bu, hedefli reklam kampanyaları oluşturmanıza yardımcı olabilir.
  4. Tarihsel veri. Araçta dört yıllık geçmiş veriler mevcuttur.

Hesabınıza giriş yaptığınızda Google Ads hesabı: Araçalar bölümünü seçin ve Anahtar Kelime Planlayıcı.

Google Ads'den ekran görüntüsü, Mayıs 2024
Google Ads’den ekran görüntüsü, Mayıs 2024

Şimdi, Yeni anahtar kelimeleri keşfedin seçenek.

Google Ads'den ekran görüntüsü, Mayıs 2024
Google Ads’den ekran görüntüsü, Mayıs 2024

Seçmek Bir web sitesiyle başlayın seçeneğini kullanarak rakibinizin web sitesinin alan adını, bölgesini ve dilini girin, ardından sitenin tamamını (daha derin bilgiler için önerilir) veya belirli bir URL’yi analiz etmeyi seçin.

Google Ads'den ekran görüntüsü, Mayıs 2024
Google Ads’den ekran görüntüsü, Mayıs 2024

Ve işte karşınızda, analiz edilen web sitenizin Google Ads kampanyalarında kullandığı tüm anahtar kelimeleri içeren bir tablo.

Anahtar Kelime Planlayıcı faydalı olabilse de, rakiplerin anahtar kelimelerini bulmak için en etkili ve veri açısından zengin araç değildir. Başlıca dezavantajları şunlardır:

  1. Organik veri yok. Araç, esas olarak reklam kampanyaları için uygun olan ücretli anahtar kelimelerle ilgili veriler sunar.
  2. Geniş arama hacmi verileri. Kesin sayılar yerine aralıklar halinde görüntülendiğinden, tanımlanan anahtar kelimelere olan talebi tam olarak değerlendirmek zor olabilir.
  3. Anahtar kelime boşluğu özelliği yok. Bu aracı kullanarak, kendinizin ve rakiplerinizin anahtar kelimelerini yan yana karşılaştıramazsınız ve bu nedenle eksik anahtar kelime seçeneklerini bulamazsınız.

Dolayısıyla, rakiplerinizin anahtar kelimelerine ilişkin daha güvenilir ve derinlemesine verilere erişmek istiyorsanız büyük olasılıkla diğer özel SEO araçlarını dikkate almanız gerekecektir.

SpyFu’yu kullanın

SpyFu, rakipler hakkında “casusluk yapma” fikriyle oluşturulmuş kapsamlı bir SEO ve PPC analiz aracıdır.

Rakip anahtar kelime analizi açısından ana avantajları şunlardır:

  1. 10 yıldan fazla geçmiş veri içeren veritabanı. Her ne kadar yalnızca bir Profesyonel SpyFu, endüstri trendlerini izlemek ve buna göre uyum sağlamak için uzun vadeli bilgiler sunar.
  2. Anahtar kelime boşluğu analizi. Bu aracı kullanarak, arama hacmi, anahtar kelime zorluğu, organik tıklamalar vb. gibi ölçümleri kullanarak anahtar kelimelerinizi rakiplerinizinkilerle kolayca karşılaştırabilirsiniz.
  3. Uygun fiyat. Kısıtlı bütçeye sahip işletmeler için uygundur.

Rakip verilerini keşfetmek için web sitelerini ziyaret etmeniz ve arama çubuğuna rakibinizin alan adını girmeniz yeterlidir.

Tahmini trafikten en iyi performans gösteren sayfalar ve anahtar kelimelerin listesine kadar SEO performanslarına ilişkin değerli bilgiler sunulacak. Şuraya gidin: En İyi Anahtar Kelimeler bölümüne tıklayın ve Tüm Organik Anahtar Kelimeleri Görüntüle Sıralandıkları arama terimlerini görmek için düğmesine basın.

SpyFu'nun ekran görüntüsü, Mayıs 2024
SpyFu’nun ekran görüntüsü, Mayıs 2024

Ancak bu ücretsiz sürüm, arama hacmi, sıralama değişikliği, SEO tıklamaları vb. gibi ölçümlerin yanı sıra bir alan adı için yalnızca en iyi 5 anahtar kelimeye genel bir bakış sağlar. Daha kapsamlı bir analiz gerçekleştirmek için ücretli bir plana yükseltmeniz gerekir.

Aracın eksileri söz konusu olduğunda şunu belirtmekte fayda var:

  1. Anahtar kelime verileri eski olabilir. SpyFu ortalama olarak ayda bir anahtar kelime sıralamasına ilişkin verileri günceller.
  2. Sınırlı sayıda hedef bölge. Anahtar kelime verileri yalnızca 14 ülke için mevcuttur.

Kapanış

Hiç şüphe yok ki rakiplerinizin anahtar kelimelerini bulmak, kendi içerik stratejinizi optimize etmenin ve SERP’lerde rakiplerinizi geride bırakmanın harika bir yoludur.

Bu makalede açıklanan adım adım talimatları izleyerek, daha önce dikkate almadığınız yüksek değerli anahtar kelimeleri bulabileceğinizden eminiz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar