Haber

Google, 85 Milyon Dolarlık Tüketici Gizliliği Davasını Çözdü

– Advertisement –

Google’ın ana şirketi Alphabet Inc., Arizona eyaleti tarafından açılan bir tüketici mahremiyeti davasını sonlandırmak için 85 milyon dolar ödeyecek.

Arama motorunun eyaletteki Tüketici Dolandırıcılık Yasasını ihlal ettiğini ve internet kullanıcılarını konum verilerinin kullanımı ve veri toplama uygulamaları konusunda yanlış yönlendirdiğini iddia etti.

Google, kullanıcılar ayarlarda konum geçmişini kapattıktan sonra bile, reklam gelirini artırmak için kullanıcının konumunu izinsiz izlemeye devam etmekle suçladı.

Arizona Başsavcısı Mark Brnovich’in ofisi, 2018’in ardından Google’ın konum verisi toplama uygulamalarını araştırmaya başladı. Associated Press bu, arama motoru şirketinin kullanıcı hareketlerini nasıl izlediğini ortaya çıkardı.

Brnovich bir basın açıklamasında, “Başsavcı seçildiğimde, Arizonalılara onlar için savaşacağıma ve Google gibi şirketler de dahil olmak üzere herkesi sorumlu tutacağıma söz verdim” dedi. Hiçbir varlığın, hatta büyük teknoloji şirketlerinin bile yasaların üstünde olmadığını kanıtlayan bu tarihi anlaşmadan gurur duyuyorum” dedi.

Anlaşma, Arizona’nın genel fonuna ödenen 77.250.000 doları ve başsavcılık ofisinin dış danışmanına ödenen 7.750.000 doları içeriyor. Anlaşmanın büyük kısmı Arizona yasama organı tarafından eğitim, geniş bant ve internet gizliliği çabalarını ve amaçlarını finanse etmek için kullanılacak.

Anlaşmanın şartlarına göre Google, herhangi bir görevi kötüye kullandığını veya yasaların ihlal edildiğini kabul etmek zorunda kalmayacak.

Google, Davanın Yıllar Önce Değiştirilen Eski Politikalara Dayandığını Savundu

Google, savunmasında Arizona’nın davasının artık kullanılmayan eski politikalara dayandığını iddia etti.

Google sözcüsü Jose Castañeda yaptığı açıklamada, “Konum verileri için basit kontroller ve otomatik silme seçenekleri sunuyoruz ve her zaman topladığımız verileri en aza indirmek için çalışıyoruz.” Dedi. “Bu sorunun çözülmesinden memnunuz ve dikkatimizi kullanıcılarımız için faydalı ürünler sağlamaya odaklamaya devam edeceğiz.”

2021’de reklam geliri %81’i oluşturdu (209.5 milyar dolar) Google’ın 257.6 milyar dolar kazanç demek. Bunların çoğu, açık rıza ve/veya bilgi olsun veya olmasın, kullanıcı verilerinin toplanmasıyla oluşturulur.

Google’ın iddia ettiği gibi, dava artık uygulamada olmayan politikalara dayanıyorsa, bu anlaşmanın bu kazançları önemli ölçüde etkilememesi gerekir.

Arama motoru devi, daha önce eyalet tüketici koruma yasalarının bir satış veya reklamla bağlantılı dolandırıcılık iddiasını gerektirdiğini savunarak davayı düşürmeye çalışmıştı. Ocak ayında bir yargıç bu talebi reddetmişti..

Google, Bir Çok Benzer Durumla Karşı Karşıya

Bu Arizona davası, Google’ın karşı karşıya olduğu birkaç gizlilik ihlali davasından sadece biri. Benzer şikayetler, Indiana, Texas ve District of Columbia dahil olmak üzere bir grup eyalet başsavcısı tarafından, ilgili eyalet mahkemelerindeki konum verileriyle ilgili olarak yapılmıştır.

Ocak 2022’de bir California ABD Bölge Yargıcı beş iddiadan ikisini reddetti. Google’ı, Arizona Başsavcısı tarafından açıklananlara benzer şekilde Android kullanıcılarından uygulama verilerini toplamakla suçlayan bir toplu davada. Alphabet Inc., diğer üç iddianın da reddedilmesini istemedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu