Webmaster

Google’ın Sıralama Düşüşü Belgelerinde Büyük Güncelleme

Google, sıralama düşüşlerindeki hataların nasıl ayıklanacağına ilişkin kılavuzunu beş değişiklikle güncelledi. Yeni sürüm, sıralamadaki küçük ve büyük düşüşleri ele alan 400’ün üzerinde kelime daha içeriyor. Bazı değişiklikler hakkında tartışılacak yer var, ancak genel olarak revize edilen sürüm, değiştirilen versiyondan bir adım önde.

Değişiklik# 1: Trafik Düşüşlerini Düzeltmenin Önemsiz Gösterimi

Açılış cümlesi, algoritmik trafik düşüşünden sonra toparlanma umudunu azaltacak şekilde değiştirildi. Google ayrıca dokümantasyonun revize edilmiş versiyonunda iki cümleyi tek cümlede birleştirdi.

Belgeler daha önce trafik düşüşlerinin çoğunun tersine çevrilebileceğini ve düşüşün nedenlerini belirlemenin kolay olmadığını belirtmişti. Çoğunun geri alınabileceği kısmı tamamen kaldırıldı.

İşte orijinal iki cümle:

“Organik Arama trafiğindeki düşüş çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilir ve bunların çoğu tersine çevrilebilir. Sitenize tam olarak ne olduğunu anlamak kolay olmayabilir”

Artık “çoğunun tersine çevrilebileceğine” dair hiçbir umut sunulmuyor ve ne olduğunun anlaşılmasına daha fazla vurgu yapılması kolay değil.

Bu yeni rehberlik

“Organik Arama trafiğindeki düşüş çeşitli nedenlerle meydana gelebilir ve sitenize tam olarak ne olduğunu anlamak kolay olmayabilir.”

2. Güvenlik veya Spam Sorununu Değiştirin

Google, trafik grafiği çizimlerini, her tür trafik düşüşünün nedenleriyle tam olarak uyumlu olacak şekilde güncelledi.

Grafiğin önceki versiyonu şu şekilde etiketlendi:

“Site düzeyinde teknik sorun (Manuel İşlem, güçlü algoritmik değişiklikler)”

Önceki etiketteki sorun, manuel eylemlerin ve güçlü algoritmik değişikliklerin teknik sorunlar olmaması ve yeni sürümün bu sorunu düzeltmesidir.

Güncellenmiş sürüm artık şunu okuyor:

“Algoritmik güncelleme, site genelinde güvenlik veya spam sorunundan dolayı büyük düşüş”

Etiketli bir çizgi grafiği

#3 Teknik Sorunu Değiştirin

Daha doğru hale getirmek için grafik etiketinde bir değişiklik daha yapıldı.

Önceki grafik şu şekilde etiketlendi:

“Sayfa düzeyinde teknik sorun (algoritmik değişiklikler, pazarın bozulması)”

Güncellenen grafik artık şu şekilde etiketlenmiştir:

“Sitenizde teknik sorun var, ilgi alanları değişiyor”

Artık grafik ve etiket, site genelindeki bir değişiklik olduğundan daha spesifiktir ve “ilgi alanlarının değişmesi” daha geneldir ve pazarın bozulmasından daha geniş bir değişiklik yelpazesini kapsar. İlgi alanlarının değişmesi, pazarın bozulmasını (yeni bir ürünün önceki ürünü eskimiş veya daha az çekici hale getirmesi) içerir ancak aynı zamanda modası geçen veya modasını kaybeden ürünleri de içerir.

başlıklı grafik

Değişiklik #4 Google, Algoritmik Değişiklikler İçin Yeni Kılavuz Ekliyor

Şimdiye kadarki en büyük değişiklik, biri politika ihlalleri ve manuel işlemlerle, diğeri ise algoritma değişiklikleriyle ilgili olmak üzere iki küçük bölümün yerini alan, algoritmik değişikliklere yönelik yepyeni bir bölümdür.

Bu bölümün eski versiyonu 108 kelimeden oluşuyordu. Güncellenmiş versiyon 443 kelime içermektedir.

Özellikle yararlı olan bir bölüm, kılavuzun algoritmik güncelleme hasarını iki kategoriye ayırdığı bölümdür.

İki Yeni Kategori:

  • Konumda küçük bir düşüş mü var? Örneğin 2. sıradan 4. sıraya düşmek.
  • Konumda büyük bir düşüş mü var? Örneğin 4. sıradan 29. sıraya düşmek.

İki yeni kategori mükemmel ve sıralamasını kaybeden sitelere ilişkin arama sonuçlarında gördüklerimle uyumlu. İlk 10’a girme ve düşme nedenleri, bir sitenin ilk 10’dan tamamen çıkmasının nedenlerinden farklıdır.

Büyük düşüşlere ilişkin rehberliğe katılmıyorum. Sitenizi büyük düşüşler açısından incelemenizi önerirler; bu, sıralamasını kaybeden bazı siteler için iyi bir tavsiyedir. Ancak diğer durumlarda sitede herhangi bir sorun yoktur ve bu durumda daha az deneyimli SEO’lar, sitede herhangi bir sorun olmadığı için sorunları çözemeyebilirler. EEAT’yi iyileştirmeye, yazar biyografileri eklemeye veya bağlantı reddini dosyalamaya yönelik öneriler, sitede herhangi bir sorun olmadığı için olup biteni çözmez. Bazı durumlarda sorun başka bir şeydir.

Arama konumu düşüşlerinde hata ayıklamaya yönelik yeni kılavuz aşağıda verilmiştir:

Algoritmik güncelleme
Google, içeriği değerlendirme biçimini her zaman geliştiriyor ve arama sıralamasını ve hizmet algoritmalarını buna göre güncelliyor; temel güncellemeler ve diğer küçük güncellemeler, bazı sayfaların Google Arama sonuçlarındaki performansını değiştirebilir. Sıralama güncellemeleri listemiz sayfamızda sistemlerimizde yapılan dikkate değer iyileştirmeleri yayınlıyoruz; Sitenize uygun herhangi bir şey olup olmadığını görmek için kontrol edin.

Trafikteki düşüşün algoritmik bir güncellemeden kaynaklandığından şüpheleniyorsanız içeriğinizde temel bir sorun olmayabileceğini anlamanız önemlidir. Bir değişiklik yapmanız gerekip gerekmediğini belirlemek için Search Console’da en iyi sayfalarınızı inceleyin ve nasıl sıralandıklarını değerlendirin:

Konumda küçük bir düşüş mü var? Örneğin 2. sıradan 4. sıraya düşmek.
Konumda büyük bir düşüş mü var? Örneğin 4. sıradan 29. sıraya düşmek.

Konumların statik veya sabit olmadığını unutmayın. Google’ın arama sonuçları doğası gereği dinamiktir çünkü açık web’in kendisi yeni ve güncellenen içerikle sürekli değişmektedir. Bu sürekli değişim, organik Arama trafiğinde hem kazanımlara hem de düşüşlere neden olabilir.

Konumda küçük düşüş
Konumda küçük bir düşüş, en üstteki sonuçlarda konumda küçük bir değişiklik olduğunda meydana gelir (örneğin, bir arama sorgusu için 2. konumdan 4. konuma düşme). Search Console’da gösterimlerde büyük bir değişiklik olmadan trafikte gözle görülür bir düşüş görebilirsiniz.

Herhangi bir zamanda pozisyonda küçük dalgalanmalar meydana gelebilir (hiçbir şey yapmanıza gerek kalmadan pozisyona geri dönmek dahil). Aslında sayfanız zaten iyi performans gösteriyorsa radikal değişiklikler yapmaktan kaçınmanızı öneririz.

Konumda büyük düşüş
Konumda büyük bir düşüş, çok çeşitli terimler için en iyi sonuçlarda kayda değer bir düşüş görmenizdir (örneğin, ilk 10 sonuçtan 29. sıraya düşme).

Bu gibi durumlarda, yararlı, güvenilir ve insanlara öncelik verdiğinden emin olmak için web sitenizin tamamını (yalnızca tek tek sayfaları değil) genel olarak değerlendirin. Sitenizde değişiklik yaptıysanız, etkisini görmek zaman alabilir: Bazı değişiklikler birkaç gün içinde geçerli olurken diğerleri birkaç ay sürebilir. Örneğin sistemlerimizin bir sitenin artık uzun vadede faydalı içerik ürettiğini belirlemesi aylar sürebilir. Genel olarak, çabalarınızın sıralama konumu üzerinde yararlı bir etkisi olup olmadığını görmek amacıyla sitenizi Search Console’da tekrar analiz etmek için muhtemelen birkaç hafta beklemek isteyeceksiniz.

Web sitenizde yaptığınız değişikliklerin arama sonuçlarında gözle görülür bir etki yaratacağının garantisi olmadığını unutmayın. Daha fazla hak eden içerik varsa sistemlerimizde iyi sıralamaya devam edecektir.”

#5 Önemsiz Değişiklikleri Değiştir

Değişikliklerin geri kalanı nispeten önemsizdir ancak yine de dokümantasyonu daha kesin hale getirir.

Mesela başlıklardan biri bundan değiştirildi:

Yakın zamanda sitenizi taşıdınız

Bu yeni başlık için:

Site taşıma ve taşıma işlemleri

Google’ın Güncellenmiş Sıralaması Düşüşü Belgeleri

Google’ın güncellenmiş dokümantasyonu iyi düşünülmüş ancak büyük algoritmik düşüş önerilerinin bazı durumlarda yararlı olduğunu, bazı durumlarda ise yararlı olmadığını düşünüyorum. 25 yıllık SEO deneyimim var ve her Google algoritma güncellemesini deneyimledim. Sorunun, bazı şeyleri düzeltmeye çalışarak çözülmediği bazı güncellemeler vardır ve Google’ın yönlendirmesi, bazen düzeltilecek hiçbir şeyin olmadığı şeklindeydi. Dokümantasyon daha iyi ama bence daha da geliştirilebilir.

Yeni belgeleri buradan okuyun:

Google Arama trafiğinde hata ayıklama düşüyor

Önceki belgeleri inceleyin:

İnternet Arşivi Wayback Makinesi: Google Arama trafiğinde hata ayıklama düşüyor

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu