Skip to main content

Ad Code

WordPress, Wix, Squarespace, Joomla, Duda ve Drupal

Core Web Vitals teknoloji raporu, en popüler altı içerik yönetim sisteminden beÅŸinin Nisan 2024’te yılın başına göre daha kötü performans gösterdiÄŸini gösteriyor. HTTPArchive tarafından toplanan gerçek dünya performans verileri, performans puanlarının neden düşüş eÄŸiliminde olduÄŸuna dair bazı ipuçları sunuyor.

Önemli Web Verileri Teknoloji Raporu

Önemli Web Verileri (CWV) sıralamaları, gerçek dünya ve laboratuvar verilerinin bir karışımıdır. Gerçek dünya verileri Chrome Kullanıcı Deneyimi Raporu’ndan (CrUX) gelir ve laboratuvar verileri, HTTP ArÅŸivi genel veri kümesinden alınır (laboratuvar verileri, CrUX raporunda yer alan web sitelerini temel alır).

Veriler, çok çeşitli içerik yönetim sistemleri için mobil ve masaüstü performanslarını herhangi bir kombinasyonda ölçmek ve ayrıca JavaScript, CSS HTML ve görüntü ağırlığı hakkında veri sağlamak üzere dilimlenebilen ve parçalara ayrılabilen Core Web Vitals teknoloji raporunu oluşturmak için kullanılır.

Arama Motoru Dergisi makalelerinde bildirilen veriler, mobil veri ölçümlerine dayanmaktadır. Puanlar, iyi bir Önemli Web Verileri (CWV) puanıyla sonuçlanan web sitesi ziyaretlerinin yüzdesini temsil eden yüzdeler biçimindedir.

CWV için HTTP Arşivi puanlamasının arka planı şöyle:

“Önemli Web Verileri
Bir web sitesinin veya web sitesi grubunun CWV ile ne kadar iyi performans gösterdiÄŸini ölçmek için farklı yaklaşımlar olabilir. Bu kontrol panelinin kullandığı yaklaşım, PageSpeed ​​Insights’taki CWV deÄŸerlendirmesine en yakın ÅŸekilde eÅŸleÅŸecek ÅŸekilde tasarlanmıştır”

HTTP Arşivi laboratuvar verileriyle ilgili arka plan bilgileri şunlardır:

“HTTP ArÅŸivi web sitelerinin tamamını deÄŸil, tek tek web sayfalarını ölçer. Kapasite sınırlamaları nedeniyle HTTP ArÅŸivi, web sitesi başına bir sayfayı test etmekle sınırlıdır. Belirli bir web sitesi için test edilecek en doÄŸal sayfa, ana sayfası veya kaynağın kök sayfasıdır.”

Alıntıların kaynağı, HTTP Arşivi.

En Önemli Web Verileri Performansı

KarşılaÅŸtırılan altı CMS arasında en yüksek performanslı içerik yönetim sistemi (CMS), ajanslar ve geliÅŸtiriciler tarafından geniÅŸ müşteri sitesi portföyleri oluÅŸturmak ve yönetmek için kullanılan kapalı kaynaklı bir web sitesi oluÅŸturma platformu olan Duda’dır. Web sitesi ziyaretlerinin %71’i iyi bir temel web hayati puanıyla sonuçlandı. Duda’nın puanı, ikinci sırayı alan, baÅŸka bir kapalı kaynak web sitesi oluÅŸturma platformu olan Squarespace’in yüzde 13 puan önünde bulunuyor.

Duda ile oluÅŸturulan siteler, diÄŸer CMS’lerden çok daha yüksek CWV performans oranlarına sahiptir. Squarespace, Drupal ve Wix benzer performans puanlarına sahipken Joomla ve WordPress beÅŸinci ve altıncı sırada yer alıyor.

WordPress Daha Hızlıdır Ancak Diğer Faktörler Yavaşlatıyor

WordPress altıncı sırada yer almasına raÄŸmen performansı diÄŸer önde gelen içerik yönetim sistemleri kadar düşmedi, bu da muhtemelen WordPress’teki pek çok performans iyileÅŸtirmesini yansıtıyor.
WordPress’in her yeni sürümünde mevcuttur. WordPress 6.5, Nisan 2024’ün baÅŸlarında piyasaya sürülen bu sürüm, arka uçta ve ön uçta 100’den fazla performans iyileÅŸtirmesi içeriyordu.

WordPress’in performans puanı Nisan 2024’te yılın başına göre biraz daha düşük, ancak yüzde bir puanın altındaydı. Ancak bu yüzdesel düşüş, yüzde 5,41’lik bir düşüş yaÅŸayan en üst sıradaki CMS Duda’dan daha düşük.

Chrome Lighthouse, web sitesi performansını ölçmek için kullanılan otomatik bir araçtır. Bu yılın Ocak ayında WordPress’in Lighthouse puanları %35’ti, bu da ölçülen WordPress sitelerinin %35’inin iyi bir Lighthouse CWV puanına sahip olduÄŸu anlamına geliyor. CWV puanı Åžubat ve Mart aylarında düşüş gösterdi ancak Nisan ayında %35’e geriledi; bu belki de WordPress 6.5 sürümündeki birçok performans iyileÅŸtirmesini yansıtıyordu.

Ortalama Sayfa Ağırlığı puanları muhtemelen performansın geciktiÄŸi noktadır. Sayfa Ağırlığı, aÄŸ üzerinden gönderilen ve sıkıştırılabilen ortalama bayt sayısıdır. WordPress sitelerinin ortalama Sayfa Ağırlığı Ocak ayında 568,48’den baÅŸlayıp 11,44 artışla 579,92’ye yükseldi.

Ocak-Nisan 2024 ile karşılaÅŸtırıldığında görsellerin ortalama indirme boyutu 49,5 Kilobayt arttı ancak bu, WordPress’in nasıl kullanıldığıyla deÄŸil, yayıncıların WordPress’i nasıl kullandığıyla ilgili daha fazla bir ÅŸey. Bunlar, bu yıl esasen sabit performans deÄŸiÅŸikliÄŸine katkıda bulunabilir. Ancak yine de performansta neredeyse hiç deÄŸiÅŸiklik olmaması, performans oranlarında daha büyük düşüşler yaÅŸayan diÄŸer içerik yönetim sistemlerinde olup bitenlerden daha iyi deÄŸildir.

CMS’ye Göre En Ä°yi CWV Performansı

CWV performansı listesi, iyi bir CWV puanına sahip belirli bir CMS’yi kullanan sitelerin yüzdesini temsil eder. Ä°ÅŸte yüzde oranlarıyla en iyi performans gösterenlerin listesi:

  1. Duda 71%
  2. Drupal’ın %54’ü
  3. Wix’in %52’si
  4. Joomla’da %43
  5. WordPress’te %38

CMS’ye Göre Performans Düşüşleri

CMS’nin performans düşüşünü karşılaÅŸtırdığımızda, altı içerik yönetim sisteminden dördünün performansta nispeten yüksek düşüşler yaÅŸadığını gösteren tuhaf bir eÄŸilim görülüyor. AÅŸağıda, eksi iÅŸaretiyle gösterilen yüzde puanlarına göre performans düşüşlerinin karşılaÅŸtırması yer almaktadır.

Performans Değişikliğine Göre Listele

  • Wix-7.11
  • Duda -5.41
  • Joomla-2.84
  • Drupal -2,58
  • WordPress -0.71

Yukarıda görüldüğü gibi performansta en düşük düşüşü WordPress yaÅŸadı. Performansta en büyük düşüşler Wix ve Duda’da görülürken +3,92 pozitif puanla Squarespace performansı artan tek CMS oldu.

Önemli Web Verileri Puanları – Çıkarımlar

Duda, bu karşılaştırmada tüm içerik yönetim sistemlerini geride bırakarak Core Web Vitals performans şampiyonu olduğu açıkça görülüyor. Squarespace, Wix ve Drupal sıkı bir paket içinde hemen arkalarındadır. Bu karşılaştırmadaki altı platformdan yalnızca Squarespace bu yıl puanlarını yükseltmeyi başardı.

Bu karşılaştırmadaki diğer platformların tümü, Nisan ayında yılın başına göre daha düşük puanlar aldı; bunun nedeni, özellikle görsellerdeki sayfa ağırlığındaki artış olabilir, ancak bu anormalliği açıklayan başka bir şey de olabilir.

WordPress performans ekibi, WordPress çekirdeğinde dikkate değer iyileştirmeler elde etmeye devam ediyor ve yüzde birden daha az olan hafif performans düşüşü, yayıncıların platformu kullanma biçiminden kaynaklanıyor olabilir.

Bu karşılaştırmadaki tüm platformların kazanan olduğunu söylemek yanlış olmaz çünkü hepsi genel olarak istikrarlı gelişmeler gösteriyor.

KeÅŸfedin HTTP ArÅŸivi Temel Web Verileri raporu burada.

Yorum Gönder

0 Yorumlar