Donanım

NVIDIA’nın Aşırı Envanter Nedeniyle GPU Üretimini Sınırlandırması, İşler İyileşmezse GeForce RTX 40 Fiyat İndirimlerine Neden Olabilir

– Advertisement –

NVIDIA’dan alıntı yapan son raporlar GeForce RTX 40 fiyat indirimi Ve sınırlı üretim EETimes’ın bir raporuna göre, fazla stoklardan kaynaklanıyor olabilir.

Araştırma firması Arete Research tarafından yapılan bir analize göre NVIDIA, envanteri 5 yıllık sektör ortalaması olan 92 günden çok daha fazla olan TSMC’nin En Fabless müşterileri arasında yer alıyor.

En son NVIDIA GeForce RTX 4070 iki hafta önce piyasaya çıktığında, birkaç üreticinin grafik kartı dışında tüm envanter miktarı, ister çevrimiçi ister mağazalarda olsun, birçok perakende rafında doluydu. NVIDIA, yeni ve geri dönen tüketicileri cezbetmek için kartları daha ucuza satmaya başladı, ancak bunun tek nedeni kartların yeterince hızlı satılmaması değil.

TSMC ve Samsung, işlemcilerde ve grafik kartlarında kullanılan yongalar için 3nm işlem teknolojisini geliştiren ve üreten ilk şirket olma yolunda ilerliyordu. TSMC kısa süre önce bu hedefi elde etti, ancak sorunsuz değil.

Enerji Verimliliği Süreleri yarı iletken devi, müşterilerine, yani NVIDIA’ya yönelik 3nm tabanlı yongaların üretim hacmini yavaşlatan “araç ve verim” sorunlarıyla mücadele ediyor.

3 nm teknolojimiz, yarı iletken endüstrisinde iyi verimle yüksek hacimli üretim yapan ilk teknolojidir. Müşterilerimizin N3 talebi doğrultusunda [TSMC terminology for 3 nm] sağlama yeteneğimizi aşıyor, N3’ün 2023’te hem HPC hem de akıllı telefon uygulamaları tarafından desteklenerek tam olarak kullanılmasını bekliyoruz. Büyük N3 gelir katkısının üçüncü çeyrekte başlaması bekleniyor ve N3, 2023’te toplam gofret gelirimizin orta-tek haneli bir yüzdesine katkıda bulunacak.

— CC Wei, Taiwan Semiconductor Co. CEO’su analistlerle bir konferans görüşmesi sırasında

Rapor, son beş yılda “endüstrinin çip envanteri güvenlik hattının” tahmini olarak en fazla 92 gün olduğunu açıklıyor. NVIDIA, tahmini 220 günlük tedarikle en kapsamlı GPU envanterine sahiptir. NVIDIA, TSMC’nin en büyük masalsız müşterisi olan altı şirketten biridir ve “uyarı hattı” olarak adlandırılan sınırı aşan beş şirket arasında en yüksek olanıdır.

Mevcut piyasa koşulları, oyuncuları NVIDIA’nın GeForce RTX 40 serisi gibi yeni grafik kartları satın alma konusunda isteksiz kılan para biriminin enflasyonu ve ekonomik devalüasyonunu da desteklemiyor. NVIDIA aynı zamanda, ortaklarının aşırı stok tutmaması için üretimi sınırlamaya çalışıyor, bu da fiyat indirimlerinin ve diğer teşviklerin bu GPU’ları depolardan çıkarmak için tek çözüm olabileceği anlamına geliyor.

En yeni NVIDIA cuLitho donanım ve yazılımı, 5nm işlem teknolojisi kullanan H100 GPU gibi NVIDIA grafik kartlarında kullanılıyor. Yeni yazılım ve donanım, TSMC’ye “ters litografiyi dağıtma ve daha derin öğrenme” konusunda yardımcı olacak.

Yakın zamanda TSMC’nin 2 nm üretim ve ötesinde NVIDIA, Synopsys ve ASML ile ortaklık kurduğunu görüyoruz. TSMC şu anda bu grup içindeki tek dökümhanedir.

— Brad Lin, araştırma analisti, Bank of America

TSMC’nin Apple ve A17 ve M3 işlemcileri, ASIC tabanlı sunucu işlemcileri gibi şirketlere yardımcı olmak için N3, N4 ve N5 düğümlerini artırması ve H2 2023 sırasında AMD, Intel ve NVIDIA için N4 ve N5 düğümleri üretmesi planlanıyor. EUV litografi şirketi ASML’nin “EUV litografi ile çoklu modelleme” benimseme talebi nedeniyle düğümler ertelenir.

EUV çoklu modellemenin yüksek maliyeti, EUV’nin maliyet/faydasını itici hale getirirken, EUV çoklu modelleme katmanlarının sayısını en aza indirmek için tasarım kurallarını gevşetmek, çok daha yüksek bir kalıp boyutuna yol açtı. “Gerçek” 3 nm düğüm, 2023’ün ikinci yarısında daha yüksek verimli bir EUV sistemi olan ASML’nin NXE:3800E’si kullanıma sunulana kadar ölçeklenmeyecektir.

— Mehdi Hosseini, kıdemli hisse senedi araştırma analisti, Susquehanna International Group

TSMC’nin envanter sıkıntıları, NVIDIA dışındaki şirketlerin de parça ve teknoloji talebiyle mücadele etmesine neden oluyor. Bu, AMD, NVIDIA ve Intel için durgun GPU satışları için daha önemli bir katalizör olabilir ve üç şirketin neredeyse lansmandan sonra fiyatları düşürmesine neden olabilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu