Webmaster

Sorgu Reklamları Hak Ediyor Google’ın Gideceği Yeri

Google’ın CEO’su Sundar Pichai geçtiğimiz günlerde aramanın geleceğinden bahsederek web sitelerinin önemini doğruladı (SEO için iyi haber). Ancak yapay zekanın arama motorlarını (SEO ile birlikte) geçersiz kılması gerekiyorsa bu nasıl olabilir?

Arama vs Chatbotlar vs Üretken Arama

Yapay zeka aramasıyla ilgili pek çok tartışma var ancak sürekli olarak eksik olan şey, bu ifadeyle ne kastedildiğinin tanımlanmasıdır.

Tartışılan şey hakkında düşünmenin üç yolu vardır:

  • Arama motorları
  • Gemini veya ChatGPT gibi sohbet robotları
  • Üretken Arama (Perplexity.ai ve Bing gibi geleneksel bir arama motorunun üzerine yığılmış sohbet robotlarıdır)

Geleneksel Arama Yanlış Bir Addır

Yanlış isim kelimesi, bir şeye verilen yanlış isim, açıklama veya etiket anlamına gelir. Belki alışkanlıktan dolayı hâlâ geleneksel aramadan bahsediyoruz. Kabul edilmesi gereken gerçek, geleneksel arayışın artık mevcut olmadığıdır. Google’ı geleneksel arama olarak adlandırmak yanlış bir isimdir.

Sundar Pichai, Google’ın yıllardır yapay zeka kullandığını vurguladı ve bunun gibi sistemler nedeniyle bunun doğru olduğunu biliyoruz.  Yapay zeka, arama sonuçlarında arka uçtan ön uca kadar Google aramasının hemen hemen her adımında yer alır.

Google’ın 2021 belgeleri SpamBrain hakkında AI’nın tarama ve indeksleme düzeyinde nasıl kullanıldığına dikkat çekti:

“Öncelikle sayfaları veya diğer içerikleri tararken spam’ı tespit edebilen sistemlerimiz var. …Spam olduğu tespit edilen bazı içerikler dizine eklenmez.

Bu sistemler aynı zamanda site haritaları ve Search Console aracılığıyla keşfettiğimiz içerikler için de çalışır. …Spam gönderenlerin savunmasız sitelere sızdıklarını, bu sitelerin sahibiymiş gibi davrandıklarını, kendilerini Search Console’da doğruladıklarını ve Google’dan oluşturdukları birçok spam içerikli sayfayı taramasını ve dizine eklemesini istemek için aracı kullandıklarını gözlemledik. Yapay zekayı kullanarak şüpheli doğrulamaları tespit edebildik ve bu şekilde spam URL’lerin dizinimize girmesini engelledik.”

Yapay zeka indeksleme sürecine ve tüm süreç boyunca dahil olur..

En son Mart 2024 güncellemesi, Google tarafından karmaşık olarak tanımlanıyor ve Nisan 2024’te hala bitmedi. Google’ın, daha önce HCU ile ilişkilendirilen yapay zeka sinyallerini entegre etmek gibi şeyler yapmaya uyum sağlamak için daha yapay zeka dostu bir altyapıya geçiş yaptığından şüpheleniyorum. ve İnceleme Sistemi’ni doğrudan temel algoritmaya aktarın.

İnsanlar, geleceğin yapay zeka araştırmasının cevapları özetleyeceğinden korkuyor. Google bunu zaten öne çıkan snippet’lerde ve bilgi grafiği arama sonuçlarında yapıyor.

Gerçekçi olalım: Geleneksel Arama artık mevcut değil, bu yanlış bir isim. Google daha doğru bir şekilde bir yapay zeka arama motoru olarak tanımlanır ve bunu kabul etmek önemlidir çünkü birazdan göreceğiniz gibi bu, Sundar Pichai’nin on yıl içinde aramanın nasıl görüneceğinden bahsederken kullandığı araçlarla doğrudan ilgilidir.

Karma Hibrit Arama AKA Üretken Arama

İnsanların şu anda Yapay Zeka Arama dediği şey de yanlış bir isim. Bing ve Perplexity.ai, ortasında ikisi arasında koordinasyon sağlayan bir şeyin bulunduğu bir arama indeksinin üzerine yığılmış üretken yapay zeka sohbet robotlarıdır; genellikle 2020 yılında Facebook yapay zeka araştırmacıları tarafından oluşturulan bir teknoloji olan Alma-Artırılmış Nesil (RAG) olarak anılırlar.

Aramaya Karşı Üretken Aramaya Karşı Chatbotlara Karşı: Kim Kazanır?

Üretken arama, bir sohbet robotu ile biraz yoğun bir arayüze sahip bir arama motorunun tuhaf bir karışımıdır. Garip çünkü ödevinizi yapmak ve size yerel restoranın telefon numarasını söylemek istiyor ama her ikisinde de vasat.

Ancak üretken arama gelişse bile, makale yazabilen bir arama motoru isteyen var mı gerçekten? Garip bir şekilde birleştirilen bu yeteneklerin azalacağı ve sonunda Google’ın halihazırdaki haline benzeyeceği neredeyse kesin.

Chatbotlar ve Arama Motorları

Bu bizi sohbet robotlarının ve arama motorlarının yakın geleceğiyle karşı karşıya bırakıyor. Sam Altman, reklamları gösteren yapay zeka chatbot aramasının distopik olduğunu söyledi.

Google, her iki stratejiyi de Gemini AI sohbet robotu Android’de… Telefon görüşmelerinizi yapabilen, sizin için yerel restorana telefon edebilen ve şehirdeki en iyi pizza için öneriler sunabilen bir yapay zeka asistanı olarak. CEO Sundar Pichai, internetin kullanmaya devam etmek istedikleri önemli bir kaynak olduğunu belirtti.

Ancak chatbot reklam göstermezse bu, Google’ın reklam gelirini önemli ölçüde azaltacaktır. Yine de SEO endüstrisi SEO’nun bittiğine inanıyor çünkü arama motorları yerini yapay zeka alacak.

Google’ın bir noktada bulut hizmetlerinden ve SaaS ürünlerinden çok para kazanması ve herkesin yapay zeka sohbet robotlarına yönelmesi durumunda arama tabanlı reklam gelirinden uzaklaşabilmesi mümkün.

Sorgu Reklamı Hak Ediyor

Ancak arama ağı reklamcılığında para varsa, neden web’i taramak, teknolojiyi geliştirmek ve bundan para kazanmamak için bu kadar zahmete giresiniz ki? Kim masaya para bırakır? Google değil.

Sorgu Tazeliği Hak Eder adında bir arama motoru algoritması var. Algoritma, bir arama sorgusunun trend mi yoksa haber değeri mi taşıdığını belirler ve konuyla ilgili yakın zamanda yayınlanmış, yeni bir web sayfasını seçer.

Benzer şekilde, bir noktada chatbotların, bir arama sorgusu reklamları hak ettiğinde farklılaşacağına ve bir arama sonucuna geçeceğine inanıyorum.

Google’ın CEO’su Pichai, arama motorlarının azalması ve ortadan kaybolmasıyla ilgili SEO anlatımıyla çelişiyor. Pichai, aramanın geleceğinin web sitelerini de içereceğini, çünkü aramanın web’in doğasında var olan fikir çeşitliliğine ihtiyaç duyduğunu söylüyor. Peki tüm bunlar nereye doğru gidiyor?

Google Arama, hava durumu ve para birimi dönüşümleri gibi parayla ilgili olmayan sorguların yanıtlarını zaten ortaya çıkarıyor. Bu sorgular için reklam bulunmadığından Google, bilgilendirici sorguları bir sohbet robotunda göstererek hiçbir şey kaybetmez.

Ancak alışveriş ve diğer işlemsel arama sorgusu türleri için en iyi çözüm, Sorgu Reklamı Hak Ediyor’dur.

Bir kullanıcı alışverişle ilgili bir arama sorgusu sorarsa, sohbet robotunun Sorgunun Reklamı Hak Ettiğine “yardımcı bir şekilde” karar vereceği ve reklamları da içeren arama motoru envanterine geçeceği bir zaman gelecektir.

Bu, Google CEO’sunun neden web’in yerini yapay zekanın almadığı, aksine bir arada var oldukları bir gelecek gördüğünü açıklayabilir. Yani eğer düşünürseniz, Sorgu Reklamcılığı Hak Ediyor, arama motorlarının yapay zeka çağında kazançlı reklamcılık işlerini koruma şekli olabilir.

Sorgu Aramayı Hak Ediyor

Bu kavramın bir uzantısı, karşılaştırmaların, kullanıcı incelemelerinin, uzman insan incelemelerinin, haberlerin, tıbbi, finansal ve insan girdisi gerektiren diğer sorguların ortaya çıkarılması gereken arama sorguları hakkında düşünmektir. Bu tür sorgular aynı zamanda bir arama sonucuna da dönüşebilir. Sonuçlar bugünün arama sonuçlarına benzemeyebilir ancak yine de arama sonuçları olacaktır.

İnsanlar eleştirileri okumayı, haberleri okumayı, dedikoduları okumayı ve insanların yarattığı diğer konuları seviyorlar ve bu da bitmeyecek. İçgörüler önemlidir. Kişilik önemlidir.

Sorgu SEO’yu Hak Ediyor

Belki de SEO’nun öldüğünü söyleyen SEO tepkisi erken olabilir. Henüz bu işin başındayız ve aramadan para kazanıldığı sürece web sitelerine, arama motorlarına ve SEO’ya ihtiyaç olmaya devam edecek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu