Skip to main content

Ad Code

SEO İçin Rakip Sitelerde Neler Analiz Edilmeli?

Soru geliyor:

“SEO için rakiplerimizin sitesinde analiz etmem gereken şeyler nelerdir?”

Sanjay, bu soruyu sorduğun için teşekkür ederim. Bir rakibi veya birden fazla rakibi analiz ederken akılda tutulması gereken en önemli şey rakiplerin SEO teknikleri asla bir şeyi sırf öyle olduğu için yapmamaktır.

Benzerini uygularsanız kopyala, tasarım ögeleri, dahili bağlantılar, şema ve aynısını al geri bağlantılar arama motorlarının web sitenizi göstermesi için hiçbir neden yoktur.

Arama motorlarının aynı sayfanın iki versiyonuna ihtiyacı yoktur. Onların sizinkinden daha fazlasına ihtiyaç duyabilecekleri şey, aramaları daha hızlı veya daha kolay bir çözüme ulaştıracak daha iyi bir şeydir.

Rakiplerinizde olduğu için bir şeyler ekliyorsanız, mevcut kazananları göstermeye devam etmek arama motorunun çıkarınadır. Başarılarını yakından taklit ediyorsanız, daha iyi kaynaklara sahip olduklarını etkili bir şekilde kabul etmiş olursunuz.

Neyi kaçırdıklarına ya da konuyla ilgisi olmayan ne yaptıklarına odaklanın.

Seçeneklerden biri, bir e-tablo oluşturmak veya bulgularınızı takip edebilmeniz için çizelgeleri ve grafikleri dolduran bir görselleştirme aracı kullanmaktır. Bu, belirli değişiklikleri yaptığınızın “nedenini” belirtmeniz gerektiğinde zaman kazanmanıza yardımcı olacaktır.

Rakip Sitelerde Neleri Analiz Ediyoruz ve Nelerle Uğraşmıyoruz

Şema

Lütfen şemanın bir arama motoruna sayfada ne olduğunu söylemenin bir yolu olduğunu unutmayın, ancak şema tek başına daha üst sıralarda yer almanıza yardımcı olmayabilir.

Şema zengin sonuçlar yaratmanın bir yoludur sayfalarınız zaten sıralamadaysa. Her şeyin sonu olan bir çözüme sahip olmak önemlidir, ancak bu önemli değildir.

Dağıtımı kolaylaştıran tonlarca araç var. Benim favorilerimden ikisi WordPress için Şema Uygulaması Web siteleri ve WordPress’i temel almayan e-ticaret ve hizmet web siteleri için seoClarity’ye aşık oldum.

En sevdiğinizi  izleme aracı (Semrush, Moz, Ahrefs, vb.), hangi rakiplerin snippet’lere sahip olduğuna bakın. Buradan sayfalarındaki şema kitaplıklarını analiz edin ve ne tür zengin sonuçlara sahip olduklarını not edin. Sayfa türüne göre de bölün.

Aşağıda sayfa türlerine bir örnek verilmiştir:

  • Blog gönderileri.
  • Ürün sayfaları.
  • Kategori sayfaları.
  • Açılış sayfaları.
  • SSS ve bilgiler.

Şimdi yanına bir sütun koyun ve bulduğunuz ve eklediğiniz mevcut şema kitaplıklarına ekleyin:

  • Hatalar.
  • Uyarılar.
  • Kullanılmayan ancak faydalı olabilecek alanlar.

Sonraki sütuna, hangi sonuçlar için zengin sonuç doldurduklarını ekleyin. Sayfada şemanın bulunması, bir arama motorunun onu kullanacağı anlamına gelmez.

Bunu aylık olarak yaparsanız veya belirli arama motoru algoritmaları güncellendikçe hangi kitaplıkların kullanıldığını, kimin kazandığını ve neyin yararlı olabileceğini (ya da olmadığını) görebilirsiniz.

Şimdi web sitenizle alakalı olanı dağıtın, ancak unutmayın: özellik orada değilse asla bir sayfaya şema koymamalısınız, yani sayfada içerik kırıntıları görüntülenmiyorsa içerik haritası şemasını kullanmayın.

Şemanın aşırı kullanılması muhtemelen sorunlara yol açacaktır. Kitaplıklar “nasıl yapılır” ve “SSS” gibi kullanımdan kaldırıldığında dikkatli olun.

Başka sistem ve platformların ihtiyacı varsa saklayın. Ama kimse yapmazsa çek. Pazarlama ekosisteminde SEO’dan daha fazlası vardır ve tek bir kanala bağımlı olmak her zaman felakettir çünkü o kanal bir gecede yok olabilir.

Sayfaya Kopyala

Rakiplerinizin “mavi widget’lar” sıralamasında yer alan ayrıntılı kılavuzları varsa, kopya ve başlıklar eklemeye başlamayın çünkü bunlar herkeste var. Bunun yerine aşağıdakileri değerlendirin:

  • Henüz yanıtlamadıkları, ancak söz konusu sayfada tüketici için konu açısından alakalı ve önemli olan eksik olan şey nedir?
  • Kullanıcının okuması anlamsız olan alakasız başlıklar ve paragraflar mı attılar?
  • Sayfadaki her şeyi hızlı bir taramayla bulmak kolay mı, yoksa cevaplar paragraflarda ve sayfanın altında mı saklı?
  • Metin nasıl biçimlendirilir ve bunu daha iyi yapabilir misiniz?

Bir arama motorunun görevi, arayan kişiye mümkün olan en iyi yanıtı ve kullanıcı deneyimini sağlamaktır. Devasa paragraflar ve alakasız metinler kötü bir deneyim yaratır. Kısa, doğrudan ve farklı biçimlendirerek daha iyi bir tane oluşturabilirsiniz.

İki şeyi karşılaştırıyorsanız özelliklerin bir tablosunu veya grafiğini eklemek mantıklı mı? İkisi için bölümler ne olacak?

Kişi zaten “mavi widget’lar” arıyorsa ve ifade satın alma, tamir etme veya “kırmızı şeyler” ile uyumlulukla ilgiliyse, mavi widget’ın ne olduğunu biliyor demektir.

Rakiplerinizin sayfalarında mavi widget’ı tanımlayan bir bölüm eklemeyin. Bunun yerine, üstteki kabarık içeriği silerek karşılaştırmaları ve yanıtları daha yukarılara taşıyın.

Kişinin zaten bildiği şeyleri açıklamak zamanını boşa harcar. Kişi daha fazla bilgi isterse, her zaman özel bir gönderiye jargon dışında bir dahili bağlantı kullanabilirsiniz ve daha sonra önceki sayfaya dönebilir. Bu, mavi widget’ı tanımlayan bir “nedir” yazısı oluşturmaktan kaçınmak anlamına gelmez.

Sektöre yeni giren veya ilkini satın almak üzere olan kişiler için “nedir” gönderisini oluşturun. Bir yayıncıysanız bunları sattığınız, onardığınız veya kullanım kılavuzları sağladığınız için hâlâ web sitenizle konusal olarak alakalıdır. Ancak bunların ne olduğunu zaten bilen biri için bunun bir anlamı yok.

İlgisiz metni kaldırarak ve sayfadaki her şeyin doğrudan başlık ve H1 etiketiyle alakalı olmasını sağlayarak artık rakiplerinizden daha iyi bir deneyim yarattınız ve bu sizi SEO trafiğiyle ödüllendirebilir.

Geri bağlantılar

Backlinkler artık eskisi kadar önemli değil. Evet önemlidirler ancak hayır, tüm geri bağlantılar aynı değildir.

Tam olarak aynı bağlantı profiline veya bağlantı türüne sahip olmak size bir avantaj sağlamaz; kaliteli bağlantılara sahip olmak ve bazı orijinal bağlantılara sahip olmak. Bağlantı oluşturucuların ve denetçilerin normalde hata yaptığı yer burasıdır.

Amacınız uzun vadeli istikrarsa, bağlantılarda hala ve her zaman nicelikten ziyade nitelik olmuştur. Kaybolan ve yakılan siteler, yapay zeka tabanlı içeriğin yanı sıra nicelikten ziyade kaliteye önem verebilir. Bunlar hayatta kalamaz.

Backlink raporlarını aldıktan sonra bakacağımız şey şu: Görkemli SEO Benim tercihim en iyi veritabanıdır, ancak sayısız sağlayıcı var. Hangisini en kolay kullanabiliyorsanız onu kullanın. Yukarıdaki araçlardan bazıları güzel karşılaştırma tabloları da sunuyor.

  • Senden hangisi eksik – Sektör yayınlarındaki gerçek alıntılar gibi son derece alakalı ve yüksek kaliteli bağlantılara sahip rakiplere bakın. Ayrıca niş bloglarda ve web sitelerinde organik özellikleri kontrol edin. Bunlar müşterilerinizin okuduğu ve ziyaret ettiği yerler. Çünkü konunuz ve hedef kitleniz aynı, olmak isteyeceğiniz bir yer. Bu onu iyi bir bağlantı yapar. Alan adı otoritesi, otorite puanları vb. hepsi araç bazlı ölçümlerdir ve kaliteyi veya kalite eksikliğini göstermezler. Boşver onları.
  • Hiçbir rakibin sahip olmadığı bağlantılar – Şirketinizin konusuyla ilgili orijinal içeriğe sahip web sitelerini ve podcast’ler ve web seminerleri gibi etkili yerleri bulun. Onlarla ilişkiler kurmaya başlayın ve öne çıkın. Programa konuk olabilirsiniz, sitenizde bir veri noktası paylaşmışlarsa ve kaynak sağlamamışlarsa kaynak olabilecekleri bir kaynağa sahip olabilirsiniz, vb. Bu bağlantıyı alırsanız ve rakiplerinizde bu bağlantı yoksa, bu olabilir. bir avantaj. Bağlantılar herkesin elindeyse, bunu elde etmek zor değildir ve muhtemelen o kadar da önemli değildir. Size zarar vermeyebilir ama faydası da olmayacaktır.
  • Bağlantılar için kim para ödüyor? – Çoğu zaman şirketler ve bağlantı kurma hizmeti sağlayıcıları bağlantılar için ödeme yapar. “Yazarların” sağlık takviyelerinden ev dekorasyonuna kadar her şey hakkında yazdığını göreceksiniz ve arama motorlarını alt etmeye çalışan büyük markalar ve küçük şirketlerin bir karışımı var. Arama motorları bu bağlantılar konusunda sandığımız kadar cahil değil. Bağlantılar eşleştirildikçe onlara yetişecekler ve bu siteler bunun bedelini ödeyecek.

Bağlantılar oluştururken rakiplerinizin neye sahip olduğu konusunda endişelenmeyin; bunların nerede ve neden öne çıkarıldıklarına dikkat edin.

Henüz ele almadığınız içerik fikirlerine veya daha iyi bir şekilde yeni sayfalar oluşturabileceğiniz konulara yol açabilir. Yüksek kaliteli özellikleri nereden alabileceğinize odaklanın ve bu bağlantıları elde etmek için çalışın.

Robots.txt ve Mimari

Hangi klasörlere ve sayfalara öncelik verdiklerini, anahtar kelimeler ve konular için neleri öne çıkardıklarını ve onlar için neyin önemli olmadığını görmeye çalışıyorum.

Bu, büyük gelir oluşturucuları devralmalarına ve ücretli medya ekipleri yeni pazarları test etmeye hazır olduğunda yeni PPC kampanyaları için fikirler üretmelerine yol açabilir.

Henüz stratejilerinizde dikkate almadığınız yeni kelime öbekleri ve anahtar kelimelerin yanı sıra kendi sitenizi yapılandırmanın daha iyi yollarını keşfedebilirsiniz.

  • Robots.txt – Tarama için klasörler ve site yapısıyla önceliklerini gösterir.
  • Meta robotlar – Hangi sayfaların SEO için tasarlandığını ve gerçekte neleri umursamadıklarını anlamanıza yardımcı olur.
  • Site Haritaları – Öncelik ayarlandıysa, en sık nelerin güncellendiğini veya önceliklerinin neler olduğunu görebilir ve bu sayfaların yükselişini, düşüşünü veya sabit kalmasını izleyebilirsiniz.
  • Galeta unu – Sıralamak istedikleri anahtar kelimeleri, muhtemelen müşterilerinin kullandığı kelimeleri ve ürünlerini, konularını veya hizmetlerini nasıl yapılandırdıklarını göreceksiniz.

Bakabileceğiniz milyonlarca şey daha var.

Rakibinizin SEO tekniklerini değerlendirirken, onların işine yarayacak olanı yapmak için onlara odaklanırsanız, daha iyi ve orijinal bir şey oluşturmayı unuttuğunuzu unutmayın.

Arama motorları sitelerinin yalnızca bir sürümüne ihtiyaç duyar. Daha iyi bir deneyim yaratırsanız, bu bazen daha az kopya veya kahraman görsellerini ortadan kaldıran bir tasarım anlamına gelir, en üst sıralarda onları alt edebilirsiniz.

Umarım bu yardımcı olur ve harika bir soru!

Yorum Gönder

0 Yorumlar